dilluns, 29 de desembre del 2014

2on Premi a la Creativitat artística als Premis de la Federació d'Ateneus de Catalunya


Ja fa 25 anys que la Federació d'Ateneus de Catalunya celebra de forma anual els seus premis. Aquests premis, tal i com explica el seu president, són una manera d'augmentar i fomentar el treball per la cultura des de totes les entitats, i també, es tracta de valorar la feina feta per les entitats.
L'Ateneu Golmesenc era el primer cop que es presentava en aquests premis, una mica amb el convenciment que som molt joves i petits per a competir amb altres entitats que duen un recorregut molt llarg a les seves esquenes.
Sigui com sigui, el dilluns 15 de desembre allí érem, a la cerimònia d'entrega de premis al Born CC. L'acte va estar presidit pel Conseller de Cultura, Ferran Mascarells, la Consellera de Benestar i Família, Neus Munné, el president de la FAC, Salvador Casals, i altres autoritats relacionats amb el món de la cultura de la ciutat de Barcelona.
En l'entorn on ens trobàvem era imprescindible que l'actuació es trobés dirigida cap a la commemoració del 1714, en aquest cas, a partir d'una representació de dansa. I posteriorment, començà el reconeixement a totes les entitats que aquest any celebraven un aniversari especial. Després, es continuà amb les categories en que es dividien cada premi, destacant els premis dels nostres companys de Lleida, l'Ateneu Popular de la Fuliola dins la categoria de Comunicació i l'Orfeò Lleidatà en la categoria d'Innovació.
Ja al final de l'acte, ens situàvem en l'última categoria que quedava per a donar el premi, la categoria de Creativitat Artística, on des de l'Ateneu s'havia presentat el conjunt d'activitats del correllengua 2013, i per sorpresa nostra, el presentador de l'acte anomena la nostra activitat com a guanyadora del segon premi, en reconeixement de les activitats realitzades per al ús i foment de la llengua catalana.
Crec que puc parlar en nom de tots els que vam participar en la seva confecció, que va ser un reconeixement inesperat però a la vegada "agafat" amb ganes i il·lusió per a poder seguir realitzant moltes més activitats. Cadascú de nosaltres, amb el seu granet ha ajudat a que això sigui possible, i per tant, ens queda un repte encara molt més gran, seguir treballant pel poble, per la cultura, pel país!

 



 












 










 









 









 












Descripció de l'activitat "El portador de lletres" presentada al premi: 
L’activitat es trobava dividida amb l’explicació i interpretació del conte “El portador de lletres” per una banda, i la realització d’una gimcana de jocs tradicionals, per l’altra.

El conte “El portador de lletres” va estar creat per un dels membres de l’Ateneu Golmesenc. El relat tracta d’un traginer viatger i a mesura que li van succeint històries va trobant lletres d’una llengua que no sap quina és i que descobrirà durant el desenvolupament del relat.

El conte va estar acompanyat de titelles, els membres de l’associació vàrem crear els dibuixos per a fer les titelles i els personatges que s’anaven visualitzant durant l’explicació del conte. Aquests personatges eren el Traginer, el minotaure, amics egipcis, piràmides,  Guifré, un rei, un ruc, ... entre altres personatges.  

Mentre es duia a terme el relat, l’orquestra “Quintet Bell Brass” posava música en directe a les escenes del relat, també creada per un col·laborador de l’Ateneu.

Les titelles en concret, es van realitzar amb cartró, utilitzant material reciclat i dibuixant els personatges concrets per a aquest conte.

Després d’explicar i interpretar aquest conte, l’activitat va continuar amb una gimcana. Les  activitats estaven relacionades amb les lletres de la llengua catalana que el personatge del conte havia anat trobant en els seus viatges.

Els jocs eren:
- Els nens i nenes que van assistir-hi van jugar a la “cursa de sacs” relacionat amb el personatge del Traginer. 
- “Trepitjant lletres”, utilitzant les lletres l·l, ss, ç amb el sarró del traginer.


- “Cursa de globus”, el rei del conte i la seva corona.

- “Transport urgent”, el Déu sol amb les unitats de la cinta mètrica.
Per a crear les activitats a més a més, de tenir en compte els jocs típics que es jugaven al municipi dècades anteriors, també es van utilitzar materials reciclats.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada